Varmista ennen hierontaa

Miksi kyselen asioita ennen hierontaa? Koska ammattisi ja harrastuksesi paljastavat, missä oletettavasti on ongelmia. Lisäksi hieronta voi olla kiellettyä seuraavissa tapauksissa:

Hieronnan sijaan voidaan mahdollisesti tehdä passiivisia venytyksiä, antaa sähköhoitoa tai tehdä kinesioteippaus! 

Akuutti vamma ja/tai tulehdus - esim. avohaavat/haavaumat, lihasrevähdys, ruhjevamma, palovamma, paleltuma, ihottuma, murtuma. Vammakohtaa ei hierota, mutta muualta voidaan hoitaa hieronnan lisäksi TENS:llä.

Akuutit tulehdukset (esim. limapussitulehdus l. bursiitin tai luukalvon tulehdus l. periostiitti, lihaksen luutumistulehdus l. myositis ossificans). Limapussitulehdus- ja lihaksen luutumistulehdusaluetta ei hierota, muuten kyllä. Palo- ja paleltumavammat voidaan hieroa, kun iho on parantunut. HUOM! Tulehduskohtiin voidaan antaa TENS-hoitoa kipua lievittämään!

Venähdys: voidaan hieroa, jos ei ole turvotusta tai punoitusta. Leikkaukset: voi hieroa jos arpi on kiinni. Kysy lääkäriltä lupa! Venähdykseen ensisijaisesti kylmähoitoa, mutta myös sähköhoitoa voidaan käyttää kivunlievitykseen.

Tarttuvat ihotaudit estävät hieronnan (bakteerin, sienen tai viruksen aiheuttamat) esim. herpes, syylä, jalkasieni). Psoriasis ei tartu, se ei estä hierontaa.

Kuumeessa ei hierota, myöskään flunssaisena ei suositella hierontaa. Hieronta voi pahentaa oireita!

Aktiivinen, tulehdusvaiheessa oleva nivel- tai lihasreuma sekä kihti. Nivelreumassa kyhmyjen kohdalta ei hierota, mutta muualta voidaan hieroa, jos lääkäriltä on lupa. Sähköhoidosta on yleensä kipuun apua, joten sitä voidaan antaa myös kipualueelle.

Pahanlaatuiset kasvaimet, pl. terminaalivaihe ja lupa lääkäriltä. Jos kasvain on onnistuneesti poistettu ja lääkäriltä lupa, voidaan hieroa. Lupa lääkäriltä on kysyttävä aina, jos parantumisesta on alle viisi vuotta.

Selvittämätön kyhmy tai suurentuneet imurauhaset - tarkistuta lääkärillä ensin.

Sydänvika tai sydämen toiminnalliset häiriöt esim. sydämentahdistin (hieronta ja lämpö saattavat rasittaa sydäntä): kysy lupa lääkäriltä. Hieronta-asento huomioidaan hieronnassa.

Verenvuototauti (eli hemofilia): hieronta voi kevyestikin suoritettuna aiheuttaa verenpurkautuman.

Laskimotukokset, valtimokovettumatauti (ASO). Hieronta voi irrottaa verihyytymiä.

Iskeeminen kudos = huonontunut verenkierto raajoissa; mm. ateroskleroosi eli verisuonten ahtaumasairaus. Lääkitys esim. Marevan, verta ohentava lääkitys. Varmista lääkäriltäsi!

Keinotekoiset verisuonet ja verisuoniproteesit.

Suonikohjut - suonikohjujen kohdalta ei hierota, muualta voi hieroa jos jalka ei ole muutoin esim. turvonnut. Suonikohjujen hieronta voi aiheuttaa veritukoksen!

Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus (tuntopuutokset), spastinen halvaus. Halvaantuneet osat ovat tunnottomia, jolloin hieronta voi olla pehmeästikin toteutettuna liian kovakouraista.

Aivoinfarkti, toispuoleinen halvaus. Ensimmäisen 12 kuukauden aikana ei hierota, sen jälkeen oman harkinnan mukaan ja lääkärin luvalla hieronta on mahdollista.

Voimakkaat migreenikohtaukset, epilepsia tai hallitsematon diabetes. Hieronta voi laukaista kohtauksen. Harkinnanvarainen - keskustele lääkärisi kanssa.

Korkea- tai matala verenpaine. Voidaan hieroa, jos lääkitys on kohdallaan ja lupa lääkäriltä. Poikkeuksellisen korkeassa tai matalassa ei hierota asiakasturvallisuuden takaamiseksi.

Tyrä, hernia - voidaan hieroa muualta kuin tyrän kohdalta.

Välilevyongelmat - jos on oireita tulehduksesta tai kipua, niin ei hierota. Pyydä lupa lääkäriltä. TENS-hoitoa voidaan antaa, vaikka hieronta olisi kiellettyä.

Antibioottikuuri. Varmista lääkäriltäsi, ettei hieronnalla ole vaikutusta.

Verenluovutus - muutaman päivän varoaika.

Alkoholin- tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena oleminen tai krapula.

Raskaus ei ole varsinainen este hieronnalle normaalisti sujuvan raskauden aikana. Hierontaotteissa huomioidaan raskaus välttämällä kovia taputuksia ja ravisteluja. Kerrothan aina ennen ensimmäistä kertaa hierontaan tullessasi raskaudesta. Raskauden loppuvaiheessa vatsan ja alaselän aluetta ei hierota. Niskahartiaseutua voi hieroa varovasti asiakkaan maatessa kylkiasennossa.