Sähköhoitoa kipuun

TENS - hämätään kiputuntemus pois

TNS-hoito l. transkutaaninen hermostimulaatio (engl. Transcutaneous Electrical Nervous Stimulation) kuuluu kivunhoitona käytettäviin lääketieteellisiin stimulaatiomenetelmiin.

Menetelmässä kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, jolloin ärsykkeet estävät kipuärsykkeiden etenemisen selkäytimestä aivoihin. Laitteilla voidaan antaa joko nopeafrekvenssistä ärsytystä, joka tuntuu iholla värinänä ("muurahaiset kävelevät iholla"), tai hidasfrekvenssistä ärsytystä, joka tuntuu kivuttomina lihassupistuksina. Sitä käytetään monien akuuttien ja kroonisten kipujen hoidossa. Kun ärsytys kohdistetaan lihaksen kipeisiin laukaisupisteisiin, lihasten arkuus vähenee.

TNS-hoidon antamiselle on joitakin esteitä, kuten ihotulehdus, avoin haava tai voimakas ihottuma: hoitoa ei anneta ko. alueelle. Hoitoa ei anneta, jos on raskaana (tosin tiedän, että tätä käytetään myös synnytyskipujen lievitykseen) tai jos käyttää sydämen tahdistinta tai insuliinipumppua.

Hoidon on osoitettu tehoavan parhaiten nivelrikon, erityisesti polvinivelrikon, kuukautiskipujen, leikkauksen jälkeisen kivun, sepelvaltimotautiin liittyvän kivun, pitkäaikaisen hermoperäisen kivun ja nivelreumaan liittyvän kivun hoidossa, ja se tehoaa suureen osaan potilaita vähintään kohtalaisesti tai hyvin.

TNS on sähköisistä stimulaatiohoidoista tavallisimmin käytetty. Muita hoitotapoja käytetään harvoin.

Miten se voi vaikuttaa? 

Yksi hermo hermottaa yhden alueen. Esim. alaselkäkipu vaikuttaa alas varpaisiin asti, kuten viereinen kuva osoittaa. Asettamalla TENS-elektrodit esim. niskan seudulle, voidaan kipua lievittää sormissa asti.